Vaszkuláris életkor

"Az ember annyi idős, mint az artériái."
Dr. Thomas Sydenham, British physician (1624-1689)

A vaszkuláris életkor 

A korai érfali öregedés a szív- és érrendszeri prevencióban
 
Az artériás rendszer öregedése a biológiai öregedés velejárója, mely meghatározza a különböző szervek működését. Az artériafalban ez az elasztinrostok csökkenésével, a kollagénrostok mennyiségének növekedésével és azok keresztkötéseivel jár, mely végső soron artériás rugalmatlansághoz (stiffness) vezet, és egyúttal magasabb centrális és perifériás vérnyomást is magával hoz, melyet vérnyomásvariabilitás is követ. Az utóbbi években ezen folyamatok megértése vezetett a korai érfali öregedés (EVA, early vascular ageing) fogalmának bevezetéséhez azon páciensek esetében, ahol a koruknak és nemüknek megfelelő artériás stiffness értékeknél magasabbak azt ezt jellemző értékeik. Ez az állapot emelkedett szív- és érrendszeri rizikóval jár, kognitív diszfunkcióval és a biológiai öregedés egyéb jelei is kísérhetik. 

Nilsson PM et al Early vascular ageing in translation: from laboratory investigations to clinical applications in cardiovascular prevention.
J Hypertens. 2013 Aug;31(8):1517-26.


Az artériák öregedése egyénenként igen eltérő lehet a biológiai életkortól. A"korai vaszkuláris öregedés" felismerése és kezelése a hatékony szív és érrendszeri prevenció alapköve lehetne

"A vaszkuláris életkor ismertetésének óriási
jelentősége van a betegekkel való kommunikáció
szempontjából." DR. Császár Albert

Mobirise

Az artériás életkor meghatározása Arteriográf készülékkel
egészséges páciensnél

A noninvazív módon rögzített aorta nyomásgörbe analízisével meghatározható a Pulzushullám Sebesség. (PWV)  A több tízezres adatbázis alapján a páciensnek átlaghoz viszonyított relatív artériás életkora meghatározható. Ez jó esetben a biológiai életkornál kevesebb.

Mobirise

Az artériás életkor meghatározása Arteriográf készülékkel
érelmeszesedéses páciensnél

A noninvazív módon rögzített aorta nyomásgörbe analízisével meghatározható a Pulzushullám Sebesség. (PWV) A több tízezres adatbázis alapján a páciensnek átlaghoz viszonyított relatív artériás életkora meghatározható. Ez beteg páciensnél a biológiai életkornál jóval több is lehet.

Created with ‌

Mobirise